Thursday, December 31, 2009

Rukun Negara

Rukun Negara ialah ideologi kebangsaan Malaysia. Ia dibentuk pada 31 Ogos 1970 oleh Majlis Gerakan Negara iaitu kira2 setahun selepas peristiwa hitam 13 Mei 1969. Rukun Negara dianggap penting dalam mengembalikan keamanan dan perpaduan negara.
Ikrar Rukun Negara (RN) ialah:
Maka Kami Seluruh Rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami bagi bagi mencapai cita-cita berdasarkan perinsip berikut:
1. Kepercayaan kepada Tuhan
2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang-Undang
5. Kesopanan dan Kesusilaan
Jika rakyat Malaysia benar2 menghayati 5 teras RN itu, tiada siapa yang akan membangkitkan hal2 berkaitan perkauman atau sengaja mencetuskan api kemarahan kaum. Namun, saya berani katakan, ramai generasi muda hari ini tidak pernah menghayati maksud disebalik RN. Saya berani katakan ada diantara mereka tidak ingat lima teras RN itu.
Adakah benar dakwaan saya itu. Saya berani katakan berdasarkan pengalaman saya yang secara berseloroh saya pernah bertanya kepada dua orang remaja berusia 16 tahun kira2 setahu yang lalu. Mereka katakan tahu kewujudan RN, tetapi tidak ingat apa isi kandungannya.
Jika RN tidak ingat, ia adalah sesuatu yang mengecewakan dan adalah satu petanda yang tidak sihat bagi masa depan negara. Jadi, tidak mustahillah generasi muda hari ini, terutamanya remaja di peringkat sekolah tidak mempunyai jati diri yang kuat, tidak ada perasaan saling hormat antara kaum dan tidak berbudi bahasa.
Kepada pemimpin negara yang dihormati dan dikasihi, ambil lah perhatian mengenai perkara teras ini dari melayan karenah pembangkang yang hanya tahu bercakap dan komplen itu dan ini tidak betul. Sudah namanya pembangkang, hanya tahu membangkang walaupun perkara yang dilakukan kerajaan itu betul.


No comments:

Post a Comment