Sunday, January 24, 2010

Tok Guru tidak perlu terkejut, saya dah lama tahu

Saya hairan dengan kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat atau panggilan manjanya Tok Guru, yang terkejut dengan sikap sebilangan pemimpin parti itu di Kelantan yang gagal menunjukkan ciri keislaman seperti yang dilaungkan parti.
Saya tidak sedikit pun terkejut dan saya percaya ramai yang langsung tidak terkejut dengan fakta itu. Kenapa Tok Guru terkejut? Tok Guru sangka mereka yang bergelar pemimpin Pas tu baik sangat ke? Semua tu luaran saja berkopiah, perangai belum tentu baik, solatnya pun belum tentu sempurna.
Tok Guru cakap, dalam satu pertemuan dengan pemimpin Pas baru-baru ini, beliau ada mengedarkan borang mengandungi soalan mengenai kekerapan mereka dalam mengerjakan solat secara berjemaah, dhuha dan tahajjud.
Kata Tok Guru:
"Dalam pertemuan dengan pemimpin Pas peringkat pertengahan itu, saya beri borang yang mengandungi soalan berikut iaitu kalau sembahyang jemaah, berapa kali dalam sehari; dhuha berapa kali dalam seminggu dan tahajjud berapa kali dalam sebulan.
"Jawapan yang diterima amat memeranjatkan, tidak sedap nyawa (sesak nafas), keadaannya seolah-olah menunjukkan ia tidak ada sebarang perubahan yang berlaku (dalam mengembangkan syiar Islam) di kalangan pemimpin Pas itu.
"Dalam lebih 200 orang terbabit dalam soal selidik itu, yang sembahyang jemaah ialah antara 14 atau 15 orang saja berbuat demikian; sembahyang dhuha jumlahnya rendah dan sembahyang tahajjud, lagi rendah," katanya.
Kesian Tok Guru sampai sesak nafas dengar berita tu. Jadi, nasihat sya kepada Tok Guru tengok2 la dulu pemimpin Pas tu, jangan duk mengata kat orang lain jer tahu. Pemimpin yang depan mata yang kononnya berkopiah dan berserban pun belum tentu elok, sempurna amal ibadatnya.

1 comment:

  1. aku sokong sangat menda yang ditulis di sini
    buat2 terkejut plak dah

    ReplyDelete